بررسی برگزیدگان طرح شهید صیاد شیرازی در دانشگاه‌های ایران: یک مطالعه موردی با تمرکز بر دانش‌آموختگان برتر دانشگاه‌های مازندران .
کد مقاله : 1024-CONGRESS
نویسندگان
رضا کلانتری *1، محمد آزادبخت2، محمود موسی زاده3، علی اصغری4
1سرباز نخبه ستاد نیروهای مسلح در دانشگاه علوم پزشکی مازندران.
2استاد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران.
3عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
4بنیاد ملی نخبگان مازندران.
چکیده مقاله
چکیده
مقدمه: مقاله حاضر گزارش موردی را درباره برگزیدگان طرح شهید صیاد شیرازی مازندرانی در دانشگاه‌های ایران ارائه می‌دهد. بنیاد ملی نخبگان هر ساله با هدف استفاده بهینه از توانایی‌های دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی برای توسعه فعالیت‌های علمی، فرهنگی و فناورانه ‌کشور و بر اساس مجموع فعالیت‌های نخبگانی دانش‌آموختگان در دوران دانشجویی، تسهیلات خدمت نظام‌وظیفه را در قالب "طرح شهید صیاد شیرازی" به آنان اعطا می‌کند.
روش بررسی: در این مطالعه مروری با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed، Scopus، SID و Web of sience مقالات منتشر شده فارسی و انگلیسی طی سال‌های 2000 تا 2024 مورد بررسی قرار گرفت. جستجو در هریک از پایگاه‌های اطلاعاتی به روش جستجو در عناوین انجام شد. به منظور به حداکثر رساندن جامعیت جستجو از کلید واژه‌های استاندارد شده شامل: elite students، scholarships، education، goverment scholar، Elite employment، Concept of elite و فارسی نخبگان، بنیاد ملی نخبگان، خروج نخبگان و جذب نخبگان استفده شد. در این مطالعه مروری از تمام مطالعات انجام شده در مقالات فارسی تا سال 1403 و انگلیسی تا سال 2024 بهره‌برداری شد. همچنین بر اساس داده‌های موجود در بنیاد ملی نخبگان و جمع‌آوری اطلاعات مربوط به متقاضیان بررسی‌های آماری انجام شد.
یافته‌ها: بر اساس ارزیابی مقالات مختلف و در نظر گرفتن داده‌های آماری موجود در پایگاه بنیاد ملی نخبگان، رشته‌های تحصیلی، وضعیت تاهل، تعداد افراد نخبه در شهرستان‌های استان مازندران، تفکیک دانشگاه‌های استان مازندران براساس میزان متقاضی شرکت کننده در طرح شهید صیاد شیرازی و معدل آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. این گزارش مربوط به دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی مازندرانی است که در دانشگاه‌های کشور در قالب طرح شهید صیاد شیرازی برگزیده شده‌اند. متقاضیان، برای بهره‌مندی از تسهیلات این طرح، در صورت احراز شرایط یکی از بندهای: فعالیت‌های آموزشی، فعالیت‌های پژوهشی، فعالیت‌های فناورانه و فعالیت‌های علمی، اجتماعی و فرهنگی برگزیده می‌شوند. متقاضیان در صورت کسب حداقل امتیاز لازم و احراز سایر شرایط، از سوی معاونت آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان به نیروهای مسلح معرفی می‌شوند و مابقی مراحل را از طریق دانشگاه معرفی‌شده از سوی نیروهای مسلح پیگیری می‌نمایند.
نتیجه‌گیری: حفظ و فراهم کردن شرایط مناسب برای نخبگان کشور در کنار بکارگیری نخبگان در مشاغل مدیریتی و سیاسی علاوه بر تحقق آرمان‌ها و پیشرفت علمی-عملیاتی کشور، مانع از خروج سرمایه‌های ملی از کشور می‌شود. باتوجه به نتایج کسب شده و نتیجه‌گیری های به‌عمل آمده باید برنامه راهبردی به سمت تشویق نخبگان کشوری و فراهم نمودن شرایط مشخص و مطلوب برای تغییر وضعیت از مجرد به متاهل صورت پذیرد. این مهم با درنظر گرفتن آینده شغلی و جذب در دستگاه‌های دولتی و استفاده از توانایی افراد در فرصت‌های مناسب شغلی امکان پذیر است. در موارد دیگر باید جلسات و کارگروه‌های متعدد در سطح دانشگاهی تشکیل شود تا دانشجویانی که اطلاعی از این طرح ندارند با آگاهی کامل سعی در ثبت نام در طرح شهید صیاد شیرازی را در برنامه خود قرار دهند. همانطور که مشخص است این عدم اطلاع رسانی و آگاهی بیشتر در واحد‌های علوم پزشکی کشور مشهود است. مورد بعدی آگاهی بخشی به دانشجویان درمورد تاثیر سوابق تحصیلی شامل رزومه تحقیقاتی و معدل دانشگاهی در فرآیند نخبگی است که با یک برنامه اصولی از طرف دانشجو و با جدیت تمام از بدو ورود به دانشگاه این مهم دست‌یافتنی خواهد شد. بنظر می‌رسد جمعیت کمتر در بعضی از شهرستان‌های استان در تبیین جامعه آماری استان مازندران نمود داشته است که با واکاوی در این خصوص باید صحت و اعتبارسنجی آن مورد ارزیابی قرار بگیرد.
کلیدواژه ها
واژه‌های کلیدی: صیاد شیرازی، نظام وظیفه، دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی، بنیاد ملی نخبگان، نخبه.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر